Η άθληση κατά την παιδική ηλικία

Το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 φιλοδοξεί να ενισχύσει τον ρόλο του ως ο μοναδικός θεσμός που συνδυάζει θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις, ρομποτική, ακροβατικά, παιχνίδια στο νερό, baby corner και πολλά άλλα γεγονότα, που εξελίσσονται ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο και με δωρεάν είσοδο.
Η άθληση βρίσκεται στο επίκεντρο του Φεστιβάλ με βάση τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • Καθημερινή άσκηση ως τρόπος ζωής
  Η γυμναστική δεν είναι ίδια και δεν αρέσει το ίδιο σε όλους. Άλλοι προτιμούν να γυμνάζονται στο σπίτι, άλλοι στο γυμναστήριο και άλλοι σε εξωτερικούς χώρους. Μερικοί προτιμούν τα ομαδικά αθλήματα, ενώ άλλοι τα ατομικά. Η καθημερινή άσκηση ως τρόπος ζωής προϋποθέτει την ανάπτυξη μίας νοοτροπίας ενός αθλητικού και υγιεινού τρόπου ζωής.
 • Άθληση για τα άτομα με αναπηρία-Άρση κοινωνικών αποκλεισμών
  Ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι μόνο χαρά, διασκέδαση και άσκηση, αλλά μια διαδικασία επίπονη και μακρόχρονη, που συμβάλλει στην αποκατάσταση, αλλά κυρίως στην ανεξαρτησία του ατόμου και την επανένταξη του στην κοινωνία. Σε όλο το φάσμα των αναπηριών, δηλαδή στις κινητικές αναπηρίες, τις συναισθηματικές διαταραχές, τη νοητική καθυστέρηση και στις αισθητηριακές διαταραχές (τύφλωση, κώφωση), η κινητική δραστηριότητα εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς.
 • Άθληση και σχολικό περιβάλλον
  Ο αθλητισμός στο σχολείο συμβάλλει στην ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών για κοινωνική ενσωμάτωση, αυτοπειθαρχία, αλληλεγγύη, βελτιώνει την ικανότητα λήψης αποφάσεων, βοηθά στη θετική απασχόληση των παιδιών και τα προφυλάσσει από αρνητικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Παράλληλα, αυξάνει τις πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση, συμμετοχή και επιτυχία στα μαθήματά τους.
 • Ομαδικά σπορ
  Ψυχικά, κοινωνικά και συναισθηματικά πλεονεκτήματα με μεγάλη αξία για τον αθλούμενο ενσωματώνουν τα ομαδικά αθλήματα, στα οποία ο στόχος και η προσπάθεια είναι συλλογική, ενώ κοινοί είναι και οι πανηγυρισμοί της νίκης ή η ευθύνη της ήττας. Η προσπάθεια για την επίτευξη της νίκης στα ομαδικά αθλήματα υποτάσσει το «εγώ» στο «εμείς», με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται η αλληλεγγύη και η προσήλωση στον στόχο που θέτει το σύνολο των αθλητών.
 • Αθλητισμός και σεβασμός στη διαφορετικότητα
  Τα σπορ διαμορφώνονται μέσα από ποικίλες διαδικασίες αλληλεπίδρασης σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, ενώ την ίδια στιγμή συνεισφέρουν στην ανάπτυξη αυτών των διαδικασιών. Επίσης, η επαφή μεταξύ ατόμων διαφορετικών φυλών και εθνικοτήτων στα σπορ είναι συχνά τόσο έντονη και διαδεδομένη και, όταν μεθοδεύεται σωστά, μπορεί σταδιακά να μειώσει τις προκαταλήψεις και τις ιδεολογίες και μεταξύ αθλητών και μεταξύ θεατών. Γενικά, ο αθλητισμός προσφέρει σε πολλούς ανθρώπους ευκαιρία για επικοινωνία, συνύπαρξη και συνεργασία.
 • Εθελοντισμός και Αθλητισμός
  Δίπλα στον αθλητισμό βρίσκεται και ο εθελοντισμός. Η έννοια του εθελοντισμού μπορεί να υποστηριχθεί και να προαχθεί και μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες για να μεταδοθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια το μήνυμα της εκούσιας συνειδητής προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *